Spørsmål og svar

Lurer du på noe du ikke får svar på? Ta kontakt på help@pafyll.com

Tjenesten

Hva er På(fyll)?

På(fyll) er en tjeneste som gjør det enklere for deg å leve mer miljøvennlig ved å redusere bruken av engangsplast på produktene du bruker hver dag. Vi leverer kjente merkevarer som Lano, Klar, Milo, Zalo, Blenda, Krystal, Dr Greve og OMO i gjenbrukbare beholdere hjem til deg.

Når du trenger påfyll, bestiller du enkelt nytt. Så leverer vi nytt På(fyll), henter de tomme beholderne, rengjør dem, fyller på og bruker de igjen. Litt sånn som melkemannen.

Hvordan fungerer På(fyll)?

På(fyll) fungerer slik at du bestiller de hverdagsproduktene du trenger til rengjøring og personlig pleie. Vi leverer produktene hjem til deg i beholdere som kan brukes om og om igjen. Produktene leveres på spesialdesignede beholdere på 0,9 liter eller 2 liter, avhengig av produktet. Når du trenger påfyll, henter vi beholderne, rengjør dem, fyller på og leverer på nytt.

Er På(fyll) en abonnementstjeneste?

Nei, På(fyll) er ikke en abonnementstjeneste. Det er fordi vi ikke ønsker å måtte levere produkter før du faktisk trenger dem. På den måten sikrer vi at du ikke ender opp med for mye av en ting, slik at det samler seg opp hjemme hos deg. Ved å unngå unødvendig produksjon og transport, reduserer vi også klimapåvirkningen vår.

Hva menes med På(fyll)?

Vi kalte tjenesten På(fyll) fra det å fylle på og påfyllet i seg selv. Ordet “på” indikerer også at beholderne er enkle å stable og bruke på nytt. Målet vårt er å levere hverdagsprodukter på en enkel og mer bærekraftig måte, og gjøre gode valg litt mer tilgjengelig. På sikt håper vi å kunne levere påfyll av alt du bruker mye av i hjemmet.

Hvem står bak På(fyll)?

På(fyll) er et resultat av samarbeid mellom Orkla Home and Personal Care, Æra og Bakken & Bæck. Sammen ønsket selskapene å gjøre det enklere å leve mer miljøvennlig og redusere bruken av engangsplast, uten å kutte produktene du trenger i hverdagen.

Ønsker du å bli bedre kjent med vårt På(team)? Bli kjent med grunnlegger og COO, Bård Bringsrud Svensen.

Er det ikke enklere å bare kjøpe på butikken?

På(fyll) er et alternativ til deg som ønsker en enklere måte å leve mer sirkulært. Du kan enkelt bestille påfyll hjemmefra i dét du går tom og vi leverer påfyllet før du trenger det. I tillegg kan du redusere opptil 80 % av klimaavtrykket ved å kjøpe produktene dine gjennom På(fyll), fremfor å kjøpe produkter i engangsemballasje på butikken.

Produkter

Hvilke produkter tilbyr På(fyll)?

Per i dag tilbyr vi produkter fra kjente norske merkevarer som Lano, Klar, Milo, Zalo, Blenda, Krystal, Dr Greve og OMO. Dette er produkter for rengjøring, klesvask og håndvask som virker godt, dufter godt og føles godt. På sikt håper vi å kunne tilby alle dine husholdningsfavoritter.

Kommer det flere produkter?

Det korte svaret er: Ja! Vi er fortsatt i startfasen, men vil kunne tilby flere produkter fremover. Vi har akkurat fått på plass Jif, Krystal, Blenda og Dr Greve til vårrengjøringen.

Har du noen spesifikke ønsker? Send de til oss i en mail eller på sosiale medier.

Hvorfor har dere ikke parfymefrie produkter?

Dette er noe vi ønsker å tilby og som vi jobber med kunne tilby på sikt. Selv om våre beholdere skylles og vaskes grundig når de kommer tilbake, kan det finnes spor av parfyme. Mange som bruker parfymefrie produkter gjør det fordi de er allergiske mot nettopp parfyme. Derfor må vi være helt sikre på at vi finner en god løsning slik at de som ikke tåler parfyme trygt kan kjøpe parfymefritt påfyll.

Her må vi teste og utforske en del på hvordan vi løser det. Derfor vet vi ikke når vi kan tilby det enda.

Hvorfor tilbyr dere ikke større volumer?

Størrelsen på beholderne våre er nøye designet for å gi mening i hverdagen din. For eksempel vil en femliters dunk med Zalo ta lang tid å bruke opp og oppta unødvendig mye plass i skapet ditt. Våre beholdere gir deg nok til ca. to til fire påfyll, noe som vil vare i 1-3 måneder (litt avhengig av hvilket produkt du velger). For oss gir det mening.

Her kan du lese mer om tanken bak beholderne våre

Hvorfor leverer dere bare flytende produkter?

Vårt mål er å redusere bruken av engangsplast, derfor fokuserer vi nettopp på hverdagsproduktene som bruker mest engangsplast – det er de flytende, som for eksempel såpe og rengjøringsmidler.

Vi får også spørsmål om hvorfor vi ikke tilbyr alternativer som fast såpe eller vaskemiddelark. Vi heier på slike produkter og synes det er flott at folk bruker disse. Samtidig er det likevel slik at de færreste gjør det. De aller fleste bruker flytende produkter som selges i engangsplast – som er det problemet vi forsøker å løse.

Beholderen

Hva er en På(fyll)-beholder?

En På(fyll)-beholder er en gjenbrukbar beholder (0,9 liter og 2 liter) med skrukork. De er enkle å helle fra, enkle å oppbevare og laget for å brukes igjen og igjen i mange år framover. Beholderne er også designet slik at de enkelt kan stables på ulike måter og er brukervennlige. I denne artikkelen kan du lese mer om designet og tanken bak beholderen.

Vi bygger opp et system som gjør det mulig å bruke beholderne i mange år fremover. Det betyr at disse kun er til låns, og vi trenger de tilbake for å få systemet til å fungere.

Hva er beholderen laget av?

Selve beholderen er laget av High Density Polyethylene (HDPE) mens korken er laget av Polypropylene (PP). Begge materialene lar seg godt resirkulere og vi vil derfor kunne bruke disse materialene igjen selv når beholderen blir utslitt og må erstattes

Hvordan fyller dere på På(fyll)-beholderen?

Vår tappelinje kan tilpasses til de størrelsene og behovene som vi har, alt etter hvor stor etterspørsel det er på produktet. Vi mottar alle produkter fra produsenten i industriell ombruksemballasje (Intermediate bulk container, IBC) på 1000 liter og fyller direkte fra disse over på våre beholdere. Det vil si at vi for eksempel kan fylle på over 1000 På(fyll)-beholdere med Zalo med en dunk.

Disse store dunkene sendes til vask og gjenbruk i et industrielt system, alá EUR-pall systemet. Dette er industriell emballasje det brukes mye av i industrien til mellomlagring eller transport av diverse flytende produkter. De tappes direkte fra tappeanlegget til produsenten. På sikt er det ingenting i veien for at vi kan koble oss direkte på produsent, dersom volum og skala kan forsvare den tilleggsinvesteringen det vil kreve.

Her kan du lese mer om hvordan På(fyll) fungerer og se en liten film av vår verdikjede.

Kan jeg beholde beholderen?

Nei, dessverre kan du ikke det (vi vet, vi digger dem også). På(fyll) er fullstendig avhengige av sirkulariteten til tjenesten vår, noe som betyr at vi også avhenger av at beholderne våre leveres tilbake så de kan leve videre i På(fyll)-systemet.

Dispenser

Hva kan brukes som dispenser?

I hverdagen anbefaler vi at du bruker mindre flasker som du har fra før, for eksempel en håndsåpedispenser. Husk imidlertid å rengjøre dispenseren før du fyller på nye produkter. Våre beholdere er laget slik at du lett kan fylle produktene over på pumpe- eller sprayflasker.

Innholdet i På(fyll)-beholderen heller du enkelt og greit over i mindre dispensere som du kan ha stående framme. Kanskje har du allerede noen fine dispensere hjemme som du kan gjenbruke? Beholderen kan du rydde vekk til du trenger å fylle dispenseren på nytt.

Vi har også våre egne dispensere som er designet for å enkelt fylles på og repareres dersom noe skulle skje.

Hva er en evighetsdispenser?

Vi kaller dem evighetsdispensere fordi de er utviklet med tanke på alle aspekter i hele livsløpet til dispenserne.

Vi har allerede infrastrukturen som gjør det enkelt å levere og hente varer hjemme hos deg. La oss dra nytte av denne sirkulære løsningen for å gjøre hjemmepåfyllinger enklere. Våre dispensere og systemet vi har etablert gjør det mulig for oss å erstatte deler som går i stykker. Det betyr at det funksjonelt sett ikke er nødvendig for deg å kjøpe en ny dispenser.

Her kan du lese mer om tanken bak våre På(fyll)-dispensere

Hvordan kan jeg kjøpe På(fyll)-dispensere?

For å kjøpe På(fyll)-dispenserne våre, må du først legge inn påfyllet du trenger i handlekurven. Når du går til kassen, blir du sendt til en side hvor du får mulighet til å legge til dispenserne basert på produktene du vil fylle på.

Planen er å kunne tilby dispensere separat på sikt, men før det ønsker vi å få tilbakemeldinger på dispenserne for å gjøre forbedringer. Send oss gjerne en mail og si hva du synes.

Hva er dispenserne laget av?

Våre dispensere er laget av det samme som vår På(fyll)-beholder. Selve dispenseren er laget av Low Density Polyethylene (LDPE), mens toppen er laget av Polypropylene (PP). Begge materialene lar seg godt resirkulere og vi vil derfor kunne bruke disse materialene igjen selv når dispenseren blir utslitt og må erstattes.

Hva slags dispensere kan jeg kjøpe fra På(fyll)?

Vi har utviklet fem ulike dispensere.

  • Klemmeflaske: En dispenser perfekt til dusjsåpe eller sjampo. Flasken er enkel å bruke med et lokk man flipper opp på siden ved å trykke det ned.
  • Sprayflaske: Kan brukes til rengjøringsmidler som for eksempel Klar kjøkkenspray eller andre rengjøringsmidler du vil ha på sprayflaske. Enkel å fylle og bruke.
  • Spruteflaske: En dispenser perfekt til oppvaskmiddel som Klar og Zalo. Flasken har en tut som dras opp for å åpnes og trykkes ned for å lukkes. Enkel å fylle på uten å søle.
  • Doseringsflaske: Denne dispenseren er tenkt til bruk av flytende vaskemidler til tøyvask, som OMO, Klar, Blenda og Milo. Flasken er en klemmeflaske som du klemmer to ganger på for å få en riktig dosering.
  • Såpedispenser: Vår såpedispenser er en pumpeflaske til håndsåpe, som Lano og Klar. Såpedispenseren gir en perfekt dosering av håndsåpe uten søl. Designet for enkel påfylling uten søl.
Hva er etikettene til dispenserne laget av?

Etikettene er også laget av polyetylen. De vi tester ut nå er faktisk i en resirkulert kvalitet av dette materialet. Polyetylen er et fint materiale å resirkulere med dispenserflaskene da de er i samme materiale.

Dispenseren ble ødelagt, hva gjør jeg nå?

Det hender at ting går i stykker. Hvis det skjer, ta kontakt med oss på mail, så hjelper vi deg. Våre dispensere og systemet vi har etablert gjør det mulig for oss å erstatte deler som går i stykker. Det betyr at det funksjonelt sett ikke er nødvendig for deg å kjøpe en ny dispenser.

Bestilling

Hvordan bestiller man På(fyll)?

Første gang du bestiller På(fyll) gjør du det via nettsiden vår. Du legger produktene du trenger i handlekurven, når du er klar trykker du på gå til kassen, oppretter kontoen din og betaler.

Når bestiller jeg mer På(fyll)?

Når du har fylt på dispenseren din og På(fyll)-beholderen er tom, skanner du enkelt og greit QR-koden på beholderen for å bestille påfyll og for henting av den tomme beholderen. Da har du fortsatt såpe igjen i dispenseren din, slik at du rekker å få nytt påfyll i god tid.

Hvorfor deles bestillingen min opp i flere sendinger?

For å kunne leveres hjem til deg, må sendingen være under 35 x 25 x 12 cm og veie under fem kilo. Størrelsen på beholderne våre er designet for å forsikre oss om at vi får så mange produkter som mulig i én eske. Ved store bestillinger hender det likevel at ordren må deles opp i flere pakker, som da får hvert sitt sendings- og sporingsnummer.

Jeg opplever problemer med kjøp og bestilling.

Vi har litt voksesmerter. Heldigvis er problemet ditt mest sannsynlig noe vi allerede jobber med å løse. Vennligst ta kontakt med oss på hello@pafyll.com så finner vi en løsning!

Betaling

Hvordan betaler man for På(fyll)?

Du kan raskt og enkelt betale med Vipps for alt du bestiller.

Jeg har en rabattkode. Hvordan legger jeg den til?

Når du skal betale. Klikk på linjen under «Din bestilling». Der skal det stå «Rabatt». Klikk på den og «Legg til». Så skal det bare være å legge inn rabattkoden.

Pris

Hvordan er På(fyll) priset?

Vi har ikke som mål å være billigst, men vi skal tilby fornuftige priser og vi jobber hele tiden med å ligge på ca samme nivå som andre dagligvarebutikker. Siden vi er en sirkulærtjeneste, noe som betyr at vi ikke bare leverer produkter til deg, men også samler inn og bruker tomme beholdere på nytt, blir det også en tilleggskostnad som våre konkurrenter kanskje ikke har. Vi gjør vårt beste for å ta på oss denne kostnaden, slik at du som kunde ikke skal betale for det.

Hva koster På(fyll)?

Prisene våre ligger på omtrent samme nivå som tilsvarende produkter i dagligvarebutikker.

Levering og henting

Hvordan leveres/hentes beholderne?

På(fyll)-beholderne leveres hjem til deg, på dørmatta eller i postkassa. Når du trenger påfyll, skanner du QR-koden på beholderen og gjør bestillingen direkte på nett. Du kan bruke pappesken du mottok påfyllet i for retur. Vi henter beholderne der du fikk levert På(fyll).

Produktene leveres og hentes gjennom HeltHjem, som leverer til fastlands-Norge seks dager i uka, og i enkelte områder også på søndager. Alle forsendelser med HeltHjem har sporing, slik at du kan følge pakken hele veien. Du vil få en e-post fra oss når produktene er levert.

Her kan du lese mer om levering av På(fyll).

Må jeg være hjemme når På(fyll) blir levert?

Nei, du trenger ikke å være hjemme for å motta eller returnere På(fyll)-beholderne. Faktisk henter vi de tomme beholderne og leverer nye helt kontaktløst.

Hva koster frakt?

Du får gratis frakt ved bestilling over 295 kroner. For enkeltbestillinger koster det 39 kroner for levering. Returer er alltid gratis.

Leverer dere over hele Norge?

Din bestilling leveres på dørmatta di eller i postkassa, avhengig av hva slags bolig og nabolag du bor i. Sjekk derfor at adressen du har oppgitt stemmer, og sjekk både postkassa og dørmatta. Hvis bestillingen ikke er levert, kan du kontakte HeltHjem kundeservice på +47 400 64 009.

Bærekraft

Hvordan er På(fyll) mer bærekraftig enn engangsbruk av plast?

Det å kjøpe På(fyll) betyr et betydelig lavere fotavtrykk sammenlignet med tradisjonelle handlemåter. Du reduserer bruken av engangsplast. Studier vi har gjort sammen med forskningsmiljøet NORSUS viser at du sparer så mye som opptil 80 % av klimabelastningen ved å fylle opp produkter via På(fyll) fremfor å kjøpe disse i butikken i engangsemballasje.

Her kan du lese et sammendrag av forskningsrapporten.

Men går ikke vinninga opp i spinninga med tanke på transport?

Vi jobber kontinuerlig med hvordan vi kan gjøre tjenesten enda bedre og mer miljøvennlig. Vi har derfor valgt å levere produktene gjennom HeltHjem, en allerede eksisterende kollektivtransport for pakkesendinger som leverer aviser, tidsskrifter og pakker rundt om i hele landet. På denne måten belaster vi ikke miljøet noe mer.

Hvorfor er beholderne deres laget av plast?

Plast er et ganske fantastisk materiale (bare hør!). På(fyll) ønsker å skape et reelt alternativ til engangsemballasje. Brukt riktig, kan plast være en del av løsningen. Plast som materiale er sterkt, fleksibelt, lett og slitesterkt - plastens største ulempe, er også dens største fordel. Disse egenskapene gjør det mulig for oss å lage gjenbrukbare beholdere som har lav vekt for transport, og som tåler en støyt både under transport og i hverdagen.

Beholderne våre er laget av HDPE som er lett å gjenvinne og en av plasttypene med lavest karbonavtrykk. Slik kan du redusere opptil 80 % av klimaavtrykket ditt når du kjøper produktene dine hos På(fyll) fremfor i butikk.

Hvorfor selger dere ikke flere bærekraftige produkter, som f.eks. Klar?

Vårt mål er først og fremst å redusere behovet for engangsplast, derfor fokuserer vi på å tilby de aller mest populære produktene på gjenbruksbeholdere. Slik får vi redusert mest mulig engangsplast. Med det sagt, så elsker vi innspill. Vi ønsker at dere skal være med å forme reisen vår, så fortell oss gjerne hvilke produkter du gjerne skulle hatt påfyll av.

Hvorfor bruker dere ikke materialer som kartong, aluminium eller glass?

Innimellom blir vi spurt om hvorfor vi ikke bruker alternativer til plast for å lage beholderne våre. Tro oss, vi har tenkt nøye gjennom dette.

Hvorfor ikke kartong?
Kartong egner seg dessverre ikke for gjenbruk, ettersom det tåler lite og er utsatt for fuktskader. For å holde på væsker som såpe, trenger kartong en plast- eller aluminiumsfilm på innsiden. Denne typen emballasje må sorteres manuelt på gjenvinningsanlegget, og plastfilmen går til slutt til forbrenning. Selv om kartong som refill-emballasje er et godt alternativ, så klassifiserer det fortsatt som engangsemballasje, og vil generere avfall. Ambisjonen vår er å skape en fullstendig sirkulær og avfallsfri tjeneste.

Hvorfor ikke glass?
Det er utfordrende å bruke glass til gjenbruksemballasje. Glass er tungt, noe som betyr at det krever mer energi under transport. Vekten gjør det også vanskelig for oss å levere hele bestillingen din i én pakke, da maksvekten for hjemlevering er 5 kg. Vi ønsker ikke å sende ut unødvendig mange pakker, om vi kan unngå det. I tillegg tåler glass mindre enn plast. Vi ønsker at beholderne våre skal tåle å bli levert igjen og igjen, og også overleve hverdagen.

Hvorfor ikke aluminium?
Sammenlignet med plast tåler aluminium lite. Det får enkelt bulker og skader, og egner seg dårligere som gjenbruksemballasje. I tillegg har jomfruelig plast en lavere klimaavtrykk enn aluminium. Ikke minst er plast mye lettere å gjenvinne, og prosessen krever mye mindre energi enn gjenvinningen av materialer som aluminium.

Sirkulærøkonomi

Hva mener dere med at På(fyll) er en sirkulær tjeneste?

På(fyll) er en sirkulær tjeneste ettersom produktene leveres i gjenbrukbare beholdere, som er laget slik at de enkelt kan brukes igjen og igjen. Når de er utslitt kan de resirkuleres og dermed kan bli nye beholdere. Slik sikrer vi plastens nesten evige liv og hjelper deg å redusere bruken av engangsplast.

Her kan du lese mer om sirkulærøkonomi.

Hva mener dere når dere sier at beholderen og dispenserne deres varer evig?

Måten vi bruker plast på, sikrer at vi beholder plasten i et lukket system der vi gjenbruker, gjenbruker og gjenbruker igjen, før vi til slutt resirkulerer. Takket være sporingssystemet vårt vet vi alltid hvor i kretsløpet beholderne våre befinner seg.

Vi kjenner hele historikken til hver eneste beholder, og vet derfor hvor lenge den har levd, når den er utslitt og når det nærmer seg tid for at den skal resirkuleres. Slik sørger vi for at den alltid lever videre som På(fyll)-beholder. Dispenserne kan også leveres tilbake til oss når de er klare for å resirkuleres.

Er det ikke lettere å resirkulere?

Målet vårt er å skape en sirkulær tjeneste som hindrer at avfall oppstår ved å stoppe bruken av engangsplast. I På(fyll) er vi opptatt av å bevare både ressursene våre og redusere utslipp fra produksjon. Derfor tror vi først og fremst på gjenbruk, deretter på gjenvinning. Dette er også grunnen til at det er viktig for oss å få beholderne tilbake, slik at vi kan bruke dem igjen og igjen og igjen.