Møt grunnleggeren av På(fyll)
8. mars | AV PÅ(FYLL)™
– Vi kan ikke gå inn i fremtiden med engangsbruk av plastemballasje på den måten vi gjør i dag. Her må det tenkes nytt, og vi må fokusere på kjernen til problemet i stedet for bare på symptomene, sier COO i På(fyll), Bård Bringsrud Svensen.
På(fyll) startet som et partnerskap i 2019, med tre aktører fra de visjonære selskapene ÆRA, Bakken & Bæck og Orkla Home & Personal Care. Sammen så de et felles problem, og sammen ville de skape en løsning.
– Helt siden 60-tallet, da produkter av plast for alvor begynte å dukke opp, har vi hatt en bruk og kast mentalitet. Engangsbruk er enkelt, men det er ikke fornuftig. Vi mente det måtte gå an å skape noe nytt, sier han.
Vi trenger flere sirkulære tjenester
Bård har teknisk bakgrunn og er utdannet ingeniør. I over 10 år har han jobbet med innovasjon og produktutvikling i Orkla.
– Jeg har mye plast på samvittigheten, og har blant annet jobbet mye med utvikling av tannbørster, sier han med et smil.
På spørsmål om hvor viktige sirkulære tjenester som På(fyll) er, svarer han kontant.
– Det er superviktig. Det er også viktig at det ikke bare er På(fyll), men veldig mange. Det vi vet er at det må skapes mange nye måter å gjøre ting på. Slik vi lever nå, skaper vi enorme klimaproblemer.
Bård forteller at han har vært mye i Østen i forbindelse med jobb, hvor man kan se resultatet av forurensingen i langt større grad enn her hjemme.
– I Kina kan man virkelig se at vårt levesett ikke er bærekraftig slik det er nå. Sirkulær økonomi viser at det finnes løsninger. Vi må bare skape dem.
Tilrettelegger for mindre bruk av plast
– Vi selger ikke beholderne våre til kundene. Det er vi som eier dem. Kundene kjøper bare innholdet. Beholderne bruker vi gjentatte ganger om og om igjen. Hvis vi lykkes med ambisjonene våre om å gjøre På(fyll) til den nye måten å få hverdagsprodukter hjem på, vil vi bidra til å redusere mengden plastavfall betraktelig, sier han.
– Det kan også ha ringvirkninger på andre næringer. Det viktigste er at vi er med på den grønne bølgen og at vi tilrettelegger for at kundene våre skal kunne kaste mindre plast enn de gjorde før. Plast er en bra ressurs, man må bare bruke den mer bevisst og mer fornuftig.
På(fyll) har en skalerbar modell
Bård forteller videre at de kontinuerlig jobber med å videreutvikle tjenesten og at modellen er skalerbar. I dag selger På(fyll) fem produkter fra Klar, men lanserer nå snart flere merkevarer på tjenesten.
– En påfyllingstjeneste som På(fyll) har stort potensiale til å levere mange forskjellige hverdagsprodukter. Men vi tror nok at det ligger en begrensning hos en husholdning på mellom åtte til ti forskjellige produkter, sier han.
Han forteller også at På(fyll) lar seg inspirere av andre bedrifter, som for eksempel Patagonia, men også hvordan ODA har revolusjonert hverdagshandlingen. Både klimabiten, men også prisaspektet.
Hvor er På(fyll) om fem år?
– Om fem år har vi et godt fotfeste i Norden, og gjerne i andre utvalgte markeder hvor modellen vår kan fungere bra. Vi er med på bølgen av den nye måten å tenke på. Vi har også bevist at vi har en sirkulær modell som kan erstatte modellen vi har hatt i 50 år, og den kan vare i 50 år fremover, avslutter Bård.