Hva er sirkulærøkonomi?
8. mars | AV PÅ(FYLL)™
Hvert år genereres over 350 millioner tonn plastavfall. Over 60% av det kommer fra forbruksvarer, og bare 9% resirkuleres. Vi i Norge er blant de med høyest forbruk per innbygger, så vi trenger flere sirkulære tjenester.
Vi vet at det kan føles som en umulig oppgave å løse avfallsproblemet på egen hånd. Derfor eksisterer den sirkulære tjenesten På(fyll).
Gjenbruk av plastemballasje
Et bidrag til et grønnere og mer miljøvennlig samfunn er å redusere bruken av engangsemballasje i plast. Vi gir norske husholdninger og enkeltpersoner muligheten til å være med på miljødugnaden ved å gjenbruke emballasjen til ulike rengjørings- og såpeprodukter.
Hvis vi skal klare å nå de klima-, miljø- og bærekraftsmålene vi har forpliktet oss til innen 2030, trenger Norge flere sirkulære tjenester som På(fyll). Tjenester som hjelper deg med å leve en grønnere hverdag.
Vi må omstille oss fra dagens bruk-og-kast-mentalitet til sirkulær økonomi og gjenbruk. Noe som gjenspeiles i Nasjonal strategi for en grønn, sirkulær økonomi.
Hva er sirkulærøkonomi?
I en sirkulær økonomi brukes produkter om og om igjen i et kretsløp for å redusere avfallsmengden. Omstillingen fra lineær til sirkulær økonomi krever endring i tenkemåte, men også endring i design, produksjon og produksjonsmetoder.
Du som forbruker må få muligheten til å kunne forbruke uten å generere avfall, uten at de må ofre noe de trenger i hverdagen. Det handler om å bruke ressurser mer effektivt.
Klarer vi å omstille oss til sirkulærøkonomi, reduseres klimagassutslipp og annen forurensning, samtidig som vi åpner for nye og grønne forretningsmodeller.
I FNs bærekraftsmål 12 Ansvarlig forbruk og produksjon står det blant annet at vi må redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk innen 2030.
På(fyll) sin rolle i sirkulærøkonomien
Norge og vi nordmenn kan bidra ved å bli mer aktive i sirkulærøkonomien. De siste årene har vi hørt at det går et grønt tog gjennom Europa, og med det kommer det mange nye krav til hvordan vi skal bruke ressursene våres bedre og legge til rette for å gjøre ting mer sirkulært.
På(fyll) er sirkulært “by default” og derfor mer bærekraftig, det ligger i vårt DNA. Jo flere produkter vi selger, jo mer plastavfall elimineres på grunn av våre påfyllbare beholdere, som vi tar tilbake og bruker om og om igjen.
Vi håper også at vi kan inspirere andre norske bedrifter til å komme opp med nye sirkulære tjenester.
Den viktige omstillingen skjer nå. Circular Norway, som er en pådriver for omstilling av norske bedrifter og kommuner til sirkulær økonomi, samarbeider med de fremste miljøene i Europa på dette området med mål om at Norge skal klare å levere på klima- og bærekraftsmålene i Parisavtalen.