På(fyll) i fremtiden
– Det har hele tiden vært svært viktig for oss å tenke modulært og skalerbart. Altså bygge et system som kan startes opp i det små, men som har potensialet til å skaleres på et solid industrielt nivå.
Ordene tilhører Bård Bringsrud Svensen, COO og en av grunnleggerne av På(fyll). Det er tydelig at teamet har sett fremover allerede fra første stund.
– Vi har helt fra den første uttestingen av tjenesten hatt hver prosess av verdikjeden etablert, men da i en minsteversjon av løsningen. Vi har hele tiden hatt full sporing av beholdere, enkel bestilling via web-løsning, hjemlevering, vask og fylling av beholdere. Disse prosessene har blitt videreutviklet og mer omfattende etter hvert som vi har skalert tjenesten vår frem til lansering i september i fjor, sier han.
Bård forteller videre at På(fyll) nå har en solid rigg som godt håndterer behovet i tjenesten, men at de likevel jobber kontinuerlig med forbedringer og forberedelser til videre skalering.
Mulige produktformater
– Vi startet tidlig å se på produktene i tjenesten som formater og ikke kategorier, og vi vurderte nøye om vi skulle starte med flytende væsker fremfor tørrvarer som for eksempel pulver, kapsler eller annet, forklarer han.
– Det falt helt naturlig for oss å starte med flytende væsker, selv om det er et utfordrende format å transportere, da det er veldig mange produkter med høyt forbruk rundt omkring i husholdningene – som for eksempel håndsåpe, dusjsåpe og tøyvaskemiddel. Nå som vi har løst dette formatet, og kan sende disse produktene sikkert ut til kunder uten stor risiko for lekkasje eller tap av produktkvalitet, vil det bli enklere for oss å se på andre formater når det blir relevant.
Fokuserer på “non-food”
Han forteller at de ofte har fått innspill fra kunder på andre hverdagsprodukter det går mye av i husholdningen, og som de gjerne vil få levert på samme måte som en smartere løsning enn engangsemballasje. Det være seg kaffebønner, linser, nøtter, pasta, ris og lignende.
– På(fyll)-systemet kan helt klart håndtere slike varegrupper, men da dette er næringsmidler vil det stille langt strengere krav til emballasjen og håndteringen av denne. Derfor vil dette bety at et slikt tillegg til vareutvalget vil kreve en egen håndtering i verdikjeden. På ingen måte umulig, men det vil kreve en viss skalering og volum for å gi mening, sier han.
Han legger til at de fremover håper at dette blir mulig etter hvert som flere og flere får øynene opp for tjenesten og ønsker å la den ta hånd om husholdningens mest brukte hverdagsprodukter.
Et system for de neste 50 år
På(fyll) er en tjeneste som har som ambisjon å erstatte så mye engangsemballasje som mulig. Det har derfor vært viktig å definere de hverdagsproduktene som folk flest bruker hver dag, og tilby disse som en påfyllingstjeneste direkte levert til husholdningen.
– All vår innsikt og kundedialog har vist at potensialet er stort i de flytende produktene til rengjøring og personlig pleie. Disse brukes gjerne av hele husholdningen og gjerne flere ganger hver dag. Da gir det på ingen som helst måte mening at disse produktene kun skal tilbys i engangsemballasje for kjøp i dagligvarebutikken. Det er verken enkelt eller særlig bærekraftig, sier han.
Bård og teamet i På(fyll) mener fremtidens løsning må være smartere og mer ressurseffektiv enn som så, og at de har et potensial for å bli det.
– Tjenesten vår gjør det enklere og ryddigere for kunden, som i tillegg slipper å bekymre seg for å gå tom for produktene de trenger, samtidig som vi har full kontroll på beholderne vi sender rundt i tjenesten. Slik kan vi bli svært ressurseffektive i tjenesten, og kundene våre får en enklere og mindre plastintensiv hverdag, avslutter Bård Bringsrud Svensen i På(fyll).