Slik blir du "plastsmart" med På(fyll)
En bedre fremtid med mindre klima-, miljø- og plastproblemer, kommer ikke
helt av seg selv. Møt tjenesten som gjør det lettere enn noensinne å bidra positivt, og hjelper deg å redde verden litt, bare ved å gjøre noe helt dagligdags på en ny og smartere måte.
Kjøkkenspray, tøyvask, dusj-, hånd- og grønnsåpe; alle helt vanlige renholdsprodukter og noe de fleste av oss tar som en selvfølge. Hvordan skulle vi ellers holde hjemmet, klærne og kroppene våre velduftende og rene? Problemet er at innpakningen produktene kommer i, er med på å bygge et kolossalt plastfjell som bare fortsetter å vokse. Kan det finnes en løsning?
Hvert år genereres mer enn 350 millioner tonn plast i verden, og Norge er et av landene med høyest forbruk per innbygger. Samtidig er plastforsøpling en av verdens raskest voksende miljøkriser, og altfor mye av plasten havner på steder den absolutt ikke skal: I havet og naturen. Plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr.
FNs miljøprogram estimerer at mellom ni og 14 millioner tonn plast havner i havet hvert eneste år, og mengden fortsetter å øke. Problemet gjør seg gjeldende på alle breddegrader, også her hjemme hos den polare fuglearten havhest, som hekker på Svalbard, har forskere funnet plast i magesekken til ni av ti fugler.
En trussel for natur, klima og miljø.
Blir bitene små nok, kan plasten gå inn i blodomløpet og lagres i kroppsvev hos både dyr og mennesker. Ulike typer kjemikalier som tilsettes plast for å tilføre egenskaper som hardhet og mykhet, kan også påvirke dyr og menneskers helse. Plastforsøpling er i tillegg en trussel mot rent drikkevann i mange områder.
WWF og andre organisasjoner har lenge forsøkt å begrense det felles plastforbruket vårt, blant annet ved å jobbe for et nasjonalt forbud mot engangsplast. Men inntil lovene reguleres, er det opp til hver enkelt av oss å bidra. De aller fleste har jo lyst til å gjøre vårt for å få ting til å gå bedre.
Men å slutte tvert med plast er jo langt fra praktisk gjennomførbart, så hva kan vi egentlig få til?
På(fyll) – en ny og "plastsmart" løsning
Du har kanskje hørt om begrepet «plastsmart», som blant annet vil si at du ikke forbruker mer plast enn du trenger, kutter unødvendig engangsplast, og velger sirkulære varer og tjenester fremfor å gå i den samme, gamle tralten.
– Helt siden 60-tallet, da produkter av plast for alvor begynte å dukke opp, har vi hatt en bruk-og-kast-mentalitet. Engangsbruk er enkelt, men ikke fornuftig. Skal vi klare bli mer plastsmarte, må vi tenke nytt og annerledes, sier COO og grunnlegger av På(fyll), Bård Bringsrud Svensen.
På(fyll) er en ny og sirkulær tjeneste bygget på gjenbruk, som leverer husholds- og renholdsproduktene du bruker hver dag, i gjenbrukbare beholdere hjemme hos deg. De samme beholderne hentes, vaskes, fylles på og brukes om igjen og om igjen. Litt som melkemannen, som kom og leverte og hentet melkeflasker på døra i gamle dager.
– Målet er å gjøre det enklere å ta litt mer bærekraftige valg i hverdagen, og effekten er beviselig god, forklarer Svensen.
En undersøkelse utført av Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) viser at gjenbruksemballasjen til På(fyll) gir betydelig reduksjon i miljøbelastning (80 prosent) og klimapåvirkning (65-80 prosent) sammenlignet med engangsemballasje.
Klimabelastningen fra påfyllsprosessen er også minimal, sammenlignet med engangsbeholdere, selv om en god returrate fra brukerne vil være viktig for å opprettholde denne fordelen.
Få en renere samvittighet mens du redder verden litt
– Skal vi klare å stabilisere klimaet og skape en bedre verden for den oppvoksende generasjonen, krever det en innsats. Og det er ikke bare lett, for vi må endre måten vi lever på, vanene vi har lagt til oss, og måten vi forbruker på. Men tjenester som denne gjør det jo enklere enn før, og det er et skritt i riktig retning, sier Svensen.
Blir du med og legger om vanene dine med På(fyll), kan du redusere miljøbelastningen din med opptil 80 prosent, sammenlignet med om du hadde brukt den samme såpen fra engangsbeholdere av plast.
Med andre ord er det ikke bare gulv og sengetøy som blir renere, du får også en litt renere samvittighet. Bli På(fyll)-kunde i dag.
Tallenes tale – hvor mye unødvendig plast kan vi kutte?
- Skifter hele Norge til På(fyll) på gulvvasken – og vi antar at gulvene våre må dras over én gang i uken, og at én bøtte med grønnsåpevann er nok – kan vi spare 753 690 kilo plastavfall på ett år.
- Går vi over fra tøyvaskemiddel i engangsplast til gjenbrukbare beholdere – og vi antar at hver husholdning vasker fire maskiner med klesvask i uken, kan vi fjerne hele 1 535 015 kilo plast på ett år.
- Hvis alle bruker På(fyll) til å fylle på håndsåpe – om vi antar at hver og en av oss vasker hendene 11 ganger om dagen (noe som tilsvarer fem dobesøk, tre måltider, én gang om morgen og kveld, og én gang etter at du tok på noe klissete på bussen) – kan vi spare 5 531 544 kilo plastavfall hvert år.
- Sammenlagt blir dette hele 7 823 249 kilo plastavfall hvert år. Det er like mye som vekten av 195 hus på 40 tonn hver. Ikke dårlig!
Siden starten av piloten vår i 2018 har våre På(fyll)-kunder eliminert over 12 000 engangsbeholdere med rengjøringsmidler, og vi håper det blir mange flere i året som kommer. Bestill På(fyll) her.