Seks grønne nyttårsforsett for 2025
4. desember | AV PÅ(FYLL)™
New year – new you? Her er seks nyttårsforsett som gjør at du kan gå inn i det nye året på et litt mer bærekraftig vis.
Når 9 av 10 av oss ønsker å leve mer bærekraftig, men ikke vet hvordan vi skal gjøre det (Opinion, 2023), kan et par nye nyttårsforsett være akkurat det man trenger.
Nye løfter trenger ikke være store og krevende for å ha betydning – små, gjennomførbare endringer i hverdagen kan faktisk utgjøre en stor forskjell over tid. Her er seks grønnere forsett som gjør det enklere å leve mer bærekraftig i 2025, uten å ofre hverken tid eller komfort.
1. Kutt matsvinn – bli kreativ på kjøkkenet
Matsvinn er en av de største kildene til unødvendig miljøbelastning fra hjemmet. Gjør det til en vane å bruke opp restene i kjøleskapet før du handler nytt. Kanskje det halvtomme glasset med tacosaus går i en suppe, eller gårsdagens ris kan stekes med grønnsaker og litt soyasaus?
Små endringer i måten vi ser på mat kan spare både miljøet og lommeboka – og tvinge frem noen kreative sider du kanskje ikke visste du hadde.
2. Spar strøm med enkle grep
Se på måter du kan redusere energiforbruket hjemme. Kan du starte enkelt? Bytte til LED-pærer der det er mulig, sette inn en sparedusj, eller bruke en timer på ting som trekker mye strøm.
Enda enklere er det å huske å slå av apparater og lys når det ikke er i bruk. Skru av TV-en helt (ikke bare standby!), slukk lampene på badet når du går ut, og trekk ut kontakten på kaffetrakteren når den er ferdig. Enkle grep som hjelper både miljøet og lommeboka.
Vet du hvilke ting i hjemmet som krever mest strøm? Se oversikten her!
3. Kutt ned på engangsemballasje
En av de enkleste måtene å leve mer bærekraftig på er å redusere bruken av engangsemballasje i hverdagen. Ta med egen handlenett til butikken, bruk gjenbrukbare poser til frukt og grønt, og invester i matbokser eller beeswax wraps til matpakken. Velg produkter med minst mulig emballasje, og prioriter løsninger som lar deg fylle på i stedet for å kaste – slik som På(fyll).
4. Reduser klesforbruket
Vi kjøper mer klær enn vi trenger. Verdensbanken anslår at klesindustrien står for rundt 10% av verdens klimagassutslipp. Til sammenligning står flytrafikken for 3%.
Gjør det til et forsett å ta bedre vare på det du allerede har. Vask klærne skånsomt (slik som ullvask for finere tøy eller ull), reparer små skader, og lån eller bytt klær i stedet for å kjøpe nytt.
Når du virkelig trenger noe nytt, se etter second-hand på Finn.no, Tise eller bruktbutikker rundt om der du bor. Leter du godt, finner du garantert skatter med mange leveår igjen.
5. Utforsk gjenbruk og loppemarkeder
Før du kaster ting som er ødelagt eller klær som ikke lenger passer, sjekk om de kan få nytt liv. Et gammelt bord kan bli til en vintageskatt med litt maling, og bøker du har lest kan glede andre gjennom arrangerte byttemarkeder eller på loppis. Det kan være både sosialt og økonomisk å gi ting flere liv – og ikke minst bra for miljøet.
6. Velg sirkulære løsninger
Hvis du vil ta bærekraften et steg videre, kan du velge sirkulære løsninger som På(fyll). Her får du refiller av hverdagsprodukter du bruker hele tiden, som vaskemiddel og håndsåpe, helt uten engangsplast. Beholderne er enkle å oppbevare, gir deg oversikt i skapene, og blir hentet og gjenbrukt når de er tomme. Det er en bærekraftig løsning som også gjør hverdagen litt enklere.
Les mer: Slik fungerer På(fyll).
Små steg, stor forskjell
Ved å velge ett eller flere av disse forsettene, gjør du en innsats for både miljøet og deg selv. Det handler ikke om å gjøre alt perfekt, men å ta små skritt som føles gjennomførbare i hverdagen. Kanskje blir 2025 året du finner en god balanse mellom komfort og bærekraft?